Основно почистване на дома (съвети от професионалисти)

от 26 мар. 2121

За да е уютен и приятен един дом, той трябва да е чист. Обикновено е достатъчно основно почистване на дома веднъж напролет и един път наесен. Като фирма за професионално почистване, ние можем да го направим вместо вас, ако сте в Казанлък и Стара Загора. Разбира се, можете да го направите сами, като ще е нужно да отделите време и положите усилия. Ще ви дадем някои изпитани практически съвети как да почистите дома си основно.

Сега времето е подходящо за основно почистване на дома.

Какво е нужно за основно домашно почистване? 

На първо място е необходимо време. И то не малко. Времето е нещо, което никога не можем да си върнем. Ако не разполагате с време, може да се доверите на фирма за почистване по домовете. Тя ще почисти дома ви професионално и бързо. Разликата е, че вместо с личното си време ще платите с пари. Ако имате повече време, отколкото пари, може да почистите дома си и сами. Не е сложно, но не е и лесно.

Освен време за основно почистване у дома са необходими и подходящите

Уреди и препарати за почистване на дома

За щастие, в повечето случаи, не е нужно нищо специално. Повечето уреди за основното почистване ги има в почти всеки дом. Това са прахосмукачка, кърпи, кофа с моп и стълба. Трябват ви също и подходящи препарати за почистване на различните места у дома. Препаратите на Медикс вършат чудесна работа за домашно почистване и са широко разпространени. Има в почти всички магазини. За хора с алергии и тези които се стремят към здравословна среда в къщи, бих препоръчала Amway. Те не се намират в търговската мрежа, но могат да се поръчат по интернет или да ги закупите от нас.

От къде да започнем основното почистване на дома?

Първо махнете всичко излишно! Това може да направите само самите вие. Дори да наемете фирма за професионално почистване, тя не може да го направи. Направете го преди да дойдат да чистят. Ненужните дрехи, обувки и вещи подарете или изхвърлете. Така ще освободите място за нови попълнения. След това, вече можете да забършeте и подредите гардеробите, шкафове и скринове.

домашно почистване на дома Казанлък Стара Загора

Почистване на дограмата на врати и прозорци

Почистете вратите, прозорците, щорите и дограмата. Вратите и дограмите може да почистите с разтвор, който сте приготвели от 1,5 литра вода и 10 мл. Amway Home. Препоръчвам Amway Home, защото е абсолютно безвреден както за повърхностите, така и за кожата на ръцете. Почиства много добре всякакви повърхности и е много икономичен. Може да използвате и по-силен концентрат, ако трябва да почистим по-силно замърсени повърхности.

Почистване на алуминиеви щори

Щорите, ако са алуминиеви, може да почистите на място с микрофибърна кърпа и горепосочения разтвор. Ползвайте и обезмаслител (Meglio или Medix), ако са силно замърсени. Може да ги свалите и почистите в банята с мека четка, с един от двата препарата. След това да ги изплакнете с вода, но трябва и да ги подсушите със суха кърпа, защото иначе остават капки. 

Почистване на прозорци

Прозорците може да почистите с препарат за стъкла като Фрош, Клийн или Медикс. Дават приблизително еднакви резултати. Тъй като ние сме фирма за почистване на дома, използваме професионален почистващ препарат за стъкла на марката Karcher. Резултатите, които се постигат с него са видимо по-добри, но за почистване на един дом цената не винаги е оправдана. Ще ви е нужна още и специална кърпа за стъкла или уреди за стъкла, които може да намерите в специализирани магазини или сайтове. 

Съвет: Когато перете почистващите кърпи не използвайте омекотител или перилни препарати съдържащи омекотители!

Пране на пердета

Изперете пердетата в пералня на 30 градуса (без центрофуга!) или на ръка. Ако перете ресни, задължително ги сложете в специални торбички, за да не се сплитат. Никога не сушете пердета в сушилня! Някои материи, ако се закачат влажни, не е необходимо да се гладят, а по-плътните е желателно да се изгладят. За пердета, завеси, одеяла и покривала може да използвате и специализирани обществени перални. Резултатите обикновено са по-добри от тези в къщи.

Почистване на паяжини

Не забравяйте паяжини в ъглите. Четките за почистване на паяжини е възможно да размажат паяжината и да оставят грозна следа, затова е желателно те да се почистват с прахосмукачка с пластмасов накрайник. Възможно е металната тръба на прахосмукачката  да надере стената! 

Почистване на осветителни тела

Абажурите и осветителни тела ще блеснат като нови, ако ги почистите добре. За абажурите и плафоните, които могат да се свалят може да измиете в съдомиялна или да почистите с веро и гъба и да ги подсушите и закачите. Тези, които не можете  да свалите, почистете на място с влажна микрофибърна кърпа. 

Почистете контактите и ключовете. Внимавайте да не ви удари ток! Използвайте съвсем леко влажна кърпа.

Съвет от професионалисти в почистването: Винаги започвайте от горе на долу и от вътре навън!

След като почистим спалните и подредим гардеробите и шкафовете идва ред на бани, тоалетни и мокри помещения. 

Какво е необходимо за основно почистване на баня и тоалетна?

Преди всичко подходящи препарати. Не използвайте агресивни препарати! Те могат да нанесат непоправими щети.

За почистване на банята и тоалетната ще са ви нужни още гъба, мека четка и кърпи за подсушаване. И тук започваме почистването от горе на долу. 

Първо почистете тавана. Ако таванът е направен с PVC плоскости, за почистването му може да използвате разтвора, за който писах по-горе от Amway и вода или чист амоняк (има го в някой магазини в разфасовка от 1 л) разреден с вода 1:10.

След тавана, идва ред на плочките и фугите на стените и накрая на пода. За почистване на плочките и фугите може да използвате препарат на медикс за фаянс. Моят любим е синият Полирапид. Може да го използвате и за почистване на кранове, батерии, душове, вани и душ кабини. След почистване изплакнете обилно задължително със студена вода. 

Съвет: Никога не използвайте гореща вода! В комбинация с хлорни препарати и препарати на киселинна основа, тя може да повреди вашите кранове и душове. Не забравяйте да почистите и сифона. Почистете тоалетната чиния, мивката, душ кабината, вана, огледалото. 

За почистване на тоалетната чиния може да използвате WC препарат на Bref, Medix или какъвто предпочитате. За почистване на мивката, душ кабината и ваната може да използвате отново Полирапид. Почиствате с гъба с препарат, изплаквате и накрая подсушавате всичко. Вече сте готови за 

Почистване на кухнята

Кухнята изисква специално внимание. В кухнята трябва да се почистят и подредят шкафовете отгоре, отвън и отвътре. Прегледайте всички пакети, бутилки, буркани, подправки за срока им на годност. Изхвърлете застоялите и ненужни неща от шкафовете. 

съвети за основно почистване на дома домашно почистване в Стара Загора и Казанлък

Почистете фурната и аспиратора с подходящ препарат. Аз използвам гел препарата на Medix за фурни и грилове или на Amway за фурни. Изплакнете добре с вода. 

Микровълновата почистете с обезмаслител или с гъба с веро. След това минете с кърпа с вода и подсушете. Хладилника може да почистим само с влажна кърпа или гъба с малко веро. Изплаквате и подсушавате. Забършете и останалите уреди отвътре и отвън. 

Ако имате открити лавици измийте и почистете всички чаши, кани, чинии и други. Най-добре, най-бързо и най-икономично това ще стане в миялната машина, като не забравяйте да добавите препарат за блясък.

Почистване на всекидневната

Основното във всекидневната е меката мебел – дивани, столове, килими и декоративни възглавнички. Ако имате възможност най-добре ги изперете. Ако не, измучете ги добре с четката за мебели на прахосмукачката и ги минете с влажна кърпа.

Не забравяйте да почистите сувенирите, рамките със снимки, картините, огледалата и настолните лампи. Всички сувенири,картини и настолни лампи обезпрашете с мека кърпа. Огледалата забършете с препарат и кърпа за стъкла.

Полезни съвети за почистване на дома

Винаги почиствайте с чисти кърпи! Перете ги с препарати без омекотители и балсами, а след няколко почиствания ги сменяйте.

Не използвайте абразивни препарати върху иноксови котлони, мивки, гланцови и всякакви гладки повърхности защото може да се надраскат.

Винаги четете указанията за употреба на препаратите за почистване! Всеки препарат има различно време за действие, спазвайте точно указанията. Малко четене може да ви спести много ядове.

И не забравяйте, че домът има нужда от ежедневни грижи, а не само от основно почистване два пъти годишно. В следващи статии ще разгледаме на какво да обръщаме внимание всеки ден и на какво веднъж седмично, за да бъде домът постоянно чист и свеж.

Основно почистване на дома от фирма

Основното почистване на дома изисква значително време и усилия, така че е най-добре, ако имате възможност, да се доверите на фирма за професионално почистване. Нашите цени за професионално почистване на дома и офиса може да видите тук. Ако може да си позволите професионално основно почистване на  дома, то ще ви спести доста време и сериозни усилия, а и вероятно резултатите ще са по-добри. Винаги може да ни се обадите, за да получите безплатно конкретна оферта за почистване на вашия дом.

Ако решите, че ще справите сами, но имате въпроси за почистването на дома, винаги може да ни се обадите и с удоволствие ще ви помогнем.

Споделете тези съвети за основно почистване на дома с приятелите си, на които може да е полезна.

Направете Запитване

1 + 15 =